Vill du komma i kontakt med mig får du gärna skick ett mail till infosnabelavesslernapunktse...:-)

onsdag 19 december 2012

OJ, OJ, OJ 
vad tiden är bra på att hoppa ibland, Glädjeskutt???
Jag brukar vara rätt bra på att krångla till saker och ting för mig i vanliga fall och nu så här före jul överträffar jag verkligen mig själv...
Eftersom jag inte suttit vid datorn på några dagar nu (vilket nog ni som beställt julklappar förmodligen är tacksamma för...) kommer här en hel drös med tips på en gång.


TIPS-KALENDERN, Lucka nr 19
Silver som vanligtvis används till smycken kallas alltså 925 silver eller sterlingsilver. 925 står för andelen silver av tusen, resterande 75 delar består av koppar. Koppar oxiderar mycket lättare än silver så för att smycket ska hålla sig rent längre vill man ha bort kopparen från ytan. Detta sker genom något en silversmed kallar för vitkokning. Genom uppvärmning av silvret till runt 600 grader får man en oxidation på ytan, för ett luckra upp oxidskiktet läggs silvret i ett syrabad så att det sedan kan kratzas (borstas) bort. Denna procedur behöver vanligtvis upprepas 3 gånger på en filad och slipad silverytan för att endast finsilver ska finnas kvar i ytskiktet. Industriellt används ofta försilvring, för att uppnå samma resultat, då läggs ett tunt skikt av finsilver utanpå smycket i ett elektrolysbad.

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 18
Pärlor och vissa stenar som tex opalen är känsliga för uttorkning. De mår bra av att bäras och hanteras, men är inget att ha på sig om du vill ligga och pressa i solskenet alltså.

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 17
Guld är, precis som silver, väl mjukt för att användas rent till smycken. Därför legerar (blandar) man guldet med andra metaller. Rent guld är 24 karat, vanliga guldhalter kan vara 10, 12, 14 eller 18 karat. I Sverige är det inte tillåtet att sälja guld med lägre finhalt än 14 karat.

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 16
Genom att legera guld med olika metaller, får man olika färg och egenskaper hos metallen, de vanligaste färgerna är rött eller rosé och vitt. Men man har lyckats få fram flera andra färger som grönt(ingen storsäljare precis), lila och blått (fast så sköra att de är trixigt att bearbeta dem till smycken) samt grått och svart (det sista skulle jag väldigt gärna vilja se) 

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 15
Briljant är namnet på en slipning. Denna slipning används ofta till diamanter för att deras fenomenala ljusbrytningsförmåga då kommer till sin fulla rätt. En fullt slipad briljantslipning har 56 fasetter + bordet (topplattan) och ev. botten (särskilt på äldre slipningar).

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 14
Vid handel med diamanter, är det viktigt att handla av kända säljare. Detta för att undvika risken att stå där med en blodsdiamant, som främjat väpnade konflikter, en stulen diamant eller en diamant som renats från inneslutningar med laser och fyllts med annat ämne.

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 13
De flesta ädelstenar i handeln idag är syntetiska, alltså framställda av människan, eller förbättrade genom tex ytbehandlingar. En del äkta stenar som tex safiren värmebehandlas  ofta, för att få en bättre färg. Diamant är en av få ädelstenar vilken människan inte lyckats tillverka slipbara med samma resultat som naturen, ännu... 

TIPS-KALENDERN, Lucka nr 12
Av alla musselarter finns det ett fåtal som har förmågan att tillverka en pärla. Musslan bygger på lager efter lager med pärlemor, som ett skydd mot ett främmande föremål vilket kommit in i musslan och den inte lyckats göra sig av med. Äkta pärlor bildas runt tex en parasit som tagit sig in själv, medan odlade pärlor byggs på tex en rund kärna av musselskal som placeras i musslan. Ju längre tid och fler lager pärlan fått dessto vackrare lyster. De pärlor som finns i handeln är, så gott som undantagslöst, odlade pärlor. Pärlor sorteras efter storlek, lyster, färg och form.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar